6 порции

Гулашът е унгарска ароматна яхния с телешко месо. Няма да влизам в спор коя е най-оригиналната и най-автентична рецепта. Яла съм много приятен гулаш в Германия. Имам приятели хървати, които също приготвят това ястие. Моята предпочитана рецепта отново е семейна (макар и да не сме унгарци), защото ми е най- вкусна и се приготвя лесно. Търпи известни импровизации, които ще споделя.

Необходими продукти:

1.2 кг телешко месо, обезкостено (на малки парчета)

3-4 големи чушки, нарязани

2-3 глави кромид лук, нарязан на по-едро

550 гр пасирани домати (може от консерва)

1 кг големи картофи

8 зърна бахар

3 бр. дафинов лист

1 с.л. сол

1 с.л. пушен червен пипер

олио на вкус (за запържване)

магданоз на ситно (за поръсване)

Начин на приготвяне:

Сварявам до готовност месото. Телешкото изисква повече време, но е относително. Ако имате късмета да купите хубаво, прясно месо – ще го приготвите бързо.

В друга тенджера сварявам картофите. Не трябва да се разкашкват. Беля кората и ги режа на половинки (или четвъртинки) – да са по-едри.

Междувременно в тава (във фурната) запържвам лука и чушките. Добавям червения пипер и разбърквам за кратко; после доматите и подправките. Задушавам около 15 мин. (до леко сгъстяване на соса). Когато е готово, изсипвам в тавата месото и картофите, които практически са сготвени. Разбърквам и ги оставям в тавата за минути колкото да се смесят ароматите.

Готовото ястие поръсвам с магданоз.

Съвети:

По желание долейте чаша бяло вино, за да обогатите вкуса.

Освен пасираните домати (или вместо тях), може да добавите и един-два пресни домата, нарязани на по-едро.

След като ястието е готово, може да добавите пасиран чесън на вкус.