18 броя

Охлювчетата (както още ги наричам) са истинско пиршество за душата. Рецептата е от Кристиане, приятелка на майка ми. Споделям ви този мил спомен от детството ми, защото знанието за такива вълшебни печива не трябва да остава скрито. Кристиане често ни гостуваше със семейството си в нашата вила. Винаги носеше от тези пухкави рулца, прилежно пакетирани (по немски). Уханието им остави в мен траен отпечатък. Минаха години преди да се осмеля да направя тази рецепта. Дори леко я подобрих. Не бих казала, че е сложна, но все пак се изисква преди това да имате малко опит с тесто…да го познавате, да го усещате…

Необходими продукти за тестото:

440 гр бяло брашно (пресято) + около 100 гр за доомесване, ако се наложи (много зависи от брашното, което ползвате)

50 гр безсолно меко масло

40 гр захар

45 гр жива мая

1 яйце

1 ч.ч. пресно мляко (затоплено, но не горещо)

щипка сол

лимонова есенция на вкус (може да използвате сурова настъргана лимонова кора, ако имате доверие в произхода на лимоните)

Необходими продукти за плънката:

170 гр безсолно меко масло

канела на вкус (много им отива на рулцата, не пестете)

2 шепи стафиди

150 гр захар (кафявата е за предпочитане)

Начин на приготвяне:

Поставям кубчето мая в хладкото мляко и разбърквам. Поръсвам с щипка захар и оставям сместа за няколко минути да се активира маята.

В широк съд изсипвам брашното (с кладенче в средата). Около кладенчето добавям мекото масло (50г), захарта (40г), яйцето, лимоновата есенция и солта (по периферията, за да няма досег с маята).

Изсипвам сместа с мая в кладенчето и замесвам много меко и нежно тесто. Не се изкушавайте да добавяте твърде много брашно!

Оставям го да втасва, покрито с памучна кърпа в слабо загрята, но изключена фурна. Затова винаги меся в огнеупорен съд.

След втасването го примесвам много лекичко и за кратко върху силно набрашнена повърхност.

Разточвам го на кора с дебелина около 1см.

Намазвам цялата кората с плънката, която предварително съм приготвила смесвайки всички необходими продукти до получаване на кремообразна консистенция.

Навивам кората на руло.

Режа парчета с дебелина 3см.

Подреждам ги в тава върху намаслена хартия за печене, на разстояние едно от друго и ги връщам във фурната за второ втасване.

Пека рулцата в предварително загрята фурна (първо на 200 градуса за 14 мин., после намалявам фурната на 175 градуса и ги пека за още 8 мин.).

Около 20-25 минути общо е печенето.