11 бр. големи сарми + 3 бр. сушени червени чушки

Това е любимото ми ястие за Бъдни вечер. Може освен зелеви сарми да напълните и сушени червени чушки със същата плънка. Става божествено. Печете ги в една и съща тава, за да се обединят ароматите. Просто съвършенство! Не се учудвайте, че имам само 3 чушки в рецептата. Бях решила да правя само сарми, но ми остана плънка…и така…

Необходими продукти за плънката:

1 кг големи зелеви листа – от кисело зеле; добре отцедени (ако са твърде солени ги изплакнете);

3 бр. сушени червени чушки (по желание; както споменах ми остана от плънката и я използвах за тях);

5 стръка праз лук, нарязан на ситно

черен пипер на вкус

3 с.л. чубрица

1 и ½ ч.ч. ориз (ползвам Басмати, който не се разкашква)

340 гр. маслини без костилка (микс от зелени и черни, нарязани на 1/2)

олио на вкус (повечко е по-добре)

Начин на приготвяне:

В тенджера запържвам праз лука. Добавям подправките и ориза. Разбърквам за кратко да се смесят ароматите (котлонът да е много слаб когато оризът е в тенджерата). Накрая добавям маслините. Разбърквам за още няколко секунди и отстранявам от печката да изстине. Плънката е готова. Забелязахте, че не добавям вода (някои домакини го правят).

В средата на разгърнатия зелев лист слагам от плънката – около 1 с.л., все пак зависи колко големи са зелевите листа. Може да сложите и повече пълнеж.

Свивам навътре към плънката краищата на зелевия лист по дължина – успоредно от двете противоположни страни (да покрие плънката изцяло или почти). След което го свивам по същия начин от останалите две противоположни страни или го навивам като рулце. Зависи от големината и здравината на листата – импровизирайте! Няма проблем, ако има припокриване, дори е желателно. Не е нужно да спазвате строги правила при свиване. Единствено ви препоръчвам сармичките да са плътно навити, за да не изтича плънката.

Подреждам ги в тава. Добавям олио на вкус и вода да покрие сармите изцяло (оризът ще я абсорбира напълно).

Запечатвам тавата с алуминиево фолио и пека около 1 час в предварително загрята фурна на 200 градуса. Малко преди да са готови отстранявам фолиото и ги обръщам една по една да легнат на противоположната си страна. Оставям ги за кратко да се запекат. Ако е абсорбирана цялата вода, доливам съвсем мъничко.

Съвет:

Ако пълните сухи чушки, трябва предварително да ги накиснете в топла вода да омекнат, след което им отстранете семките.