използвам кръгла, дълбока тава с диам. 30 см

Този тутманик е абсолютно божествен – мек, пухкав…изпълва къщата с автентично ухание на току-що изпечен хляб. Рецептата научих от моята свекърва, която често го прави за семейни събирания и винаги е много много вкусен! В случая, съпругът ми измайстори тутманика (който виждате на снимките). Както винаги неговите печива се получават просто безупречни!

Необходими продукти

за тестото:

4 ч.ч. брашно

3 яйца

1 ч.ч пресно мляко

1 ч.л. захар

50 гр жива мая

1 с.л. сол

1 с.л. олио

1 с.л. оцет

¼ ч.ч. вода

за плънката:

2 яйца + 1 белтък (разбити)

400 гр сирене (сухо, твърдо и натрошено)

ще ми трябва още:

1 жълтък за намазване на тутманика
олио за намазване на корите

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в пресното мляко (да е хладко), поръсвам с щипка захар и изчаквам да се активира.

Поставям брашното в широк съд, оформям кладенче в средата, в което изсипвам готовата смес с мая. Добавям останалите продукти за тестото, вкл. солта (по периферията) и замесвам. Меся докато не се появят мехури по повърхността.

Разделям тестото на 6 части, от които оформям питки. Върху набрашнена повърхност разточвам с точилка първата питка на кора с диам. равен на диаметъра на тавата (30 см. в моя случай). Поставям я в намаслена тава. Мажа я с олио, поръсвам с част от разбитите яйца и натрошеното сирене.

Разточвам втората питка и повтарям всичко – полагам я в тавата върху плънката на първата, мажа с олио, поръсвам с яйца и сирене и т.н. Така, докато не свършат корите (питките). Последната мажа само с олио и най-отгоре с жълтък.

Режа тутманика на квадрати и го оставям да втасва. Почти удвоява обема си.

Пека на 200 градуса в предварително загрята фурна. 10 мин. след началото на печене намалявам на 180. Ако горната кора започне да се запича твърде бързо (което се случва понякога), тогава я покривам с мокра хартия за печене. Проверявам дали тутманика е готов с дървено шишче. Пече се около 40 мин. (съвсем ориентировъчно е, трябва да наблюдавате).

Идея:

Може да пропуснете яйцата в плънката, а само да намажете корите с олио и да ги поръсите със сирене. Тогава ще получите подобие на т.нар. ефект „многолистно“ тесто.