използвам форма за торта с диам. 23 см

Предлагам ви рецепта за класическа българска торта (една от най-популярните) с богат шоколадов вкус и вълшебно ухание на орехи. Любима е на няколко поколения българи. Историята разказва, че идеята за този десерт принадлежи на унгарски сладкар, работил преди много години в Софийска сладкарница (затова тортата носи неговото име). Не бих казала, че е сложна за приготвяне, но трябва да се въоръжите с време и търпение. Резултатът си заслужава, ще се уверите сами! Използвам рецепта на Петя Аргирова, която много харесвам и почти не съм правила промени. Онова, което адаптирах е, че в крема използвах млечен кувертюр, вместо черен/натурален и нормалната захар замених с пудра. Също така, предпочитам заквасена сметана, а не течна – това улеснява работата ми.

Необходими продукти

за 5 бр. блатове:

8 белтъка (от средно големи яйца)

1 ч.ч. пудра захар

350 гр орехи (ситно смлени)

2 с.л. с връх брашно

за крема:

400 гр заквасена сметана (неподсладена)

2/3 ч.ч. пудра захар, пресята (ако не обичате твърде сладко, намалете посоченото количество по ваш вкус);

450 гр готварски шоколад (оригиналната рецепта е с черен/натурален; понякога използвам млечен);

за глазурата:

200 гр готварски шоколад (задължително черен/натурален кувертюр)

2 с.л. олио

за декорацията:

1 шепа шам фъстък (белен, счукан на дребно)

Начин на приготвяне:

Покривам дъното на форма за торта с хартия за печене. Закопчавам с ринга. Намаслявам добре цялата повърхност, включително стените.

Разбивам белтъците с миксер докато побелеят и се сгъстят (но спирам преди да станат на сняг). Добавям пудрата захар и разбивам отново с миксера, за да съм сигурна, че се е разтворила добре и няма бучици.

Добавям брашното и миксирам за секунди до абсолютно хомогенна смес. Накрая добавям орехите и отново с миксера довършвам процеса.

Разпределям получената смес по равно в 5 еднакви чаши (за да имам еднакво дебели блатове).

Изсипвам първата чаша на дъното на тортената форма за печене, разстилам я навсякъде. Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко покафеняване на блата (не отнема много време, наблюдавайте и не се отдалечавайте от фурната задълго).

Готовия блат изваждам внимателно от формата (първо изчаквам леко да се охлади; после потупвам стените с дръжката на нож, за да съм сигурна, че няма залепени части).

Идва ред за печене на следващия блат. Повтарям процедурата. И така нататък… Блатовете са много тънки. Внимавам да не се напукат и натрошат при изваждане.

В голяма купа изсипвам сметаната, добавям пресятата пудра захар и разбърквам внимателно.

Разтопявам шоколада (450 гр) на водна баня (дъното на съда, в който се намира да не опира във водата). Изчаквам леко да се охлади и го добавям към сметановата смес. Не трябва да е студен, но не и горещ, защото ще пресече сметаната. Кремът е готов.

Върху подходяща подложка за торта поставям първия блат, който мажа равномерно с крем с помощта на шпатула (пласта крем е с дебелината на блата). Полагам следващия блат отгоре… нанасям крем…и така, докато свършат блатовете. Върху последния разстилам останалия крем, с който покривам и стените на тортата. Оставям я в хладилника да стегне за около 1-2 часа.

Малко преди да извадя тортата от хладилника, разтопявам шоколада за глазурата на водна баня. Добавям олиото и разбърквам добре. Използвам много голяма полуплоска лъжица, с която поливам от глазурата върху повърхността на охладената торта и веднага внимателно заглаждам (доколкото е възможно). Разливам от сместа и по ръба на тортата, за да се стече по стените. Отново заглаждам. Правя всичко на етапи, не наведнъж. Добре глазираната торта оставям отново в хладилника. Разбирам, че глазурата е достатъчно стегнала, когато придобие навсякъде матов оттенък.

Украсявам с шам фъстък.