16 бр.

Еклерът е вълшебен десерт. Мина доста време, преди да се осмеля да го направя, защото бях чувала, че е много трудоемко. Необходимо е търпение, но в никакъв случай не е сложно и си заслужава усилията! Уверявам ви, че тази рецепта е сред най-лесните рецепти за еклери. Вкусът е великолепен, автентичен…нямам думи да го опиша! Прилагам идеята на Supichka. Използвам същите продукти, но малко промених технологията на печене и пълнене. Разполагам със специална тава за еклери, което донякъде улеснява работата ми и позволява еклерите да имат еднакъв размер. Ако нямате такава, просто ги шприцовайте върху намаслена хартия за печене.

Необходими продукти

за крема:

2 жълтъка

½ ч.ч. захар

500 мл пресно мляко

ванилия на вкус

есенция ром, на вкус

2-3 с.л. брашно с връх (продават различни брашна; кремът трябва да е гъст, както се вижда на снимката)

за тестото:

½ ч.ч. пресно мляко

½ ч.ч. вода

½ ч.л. сол

2 ч.л. захар

100 гр масло, безсолно

1 ч.ч. брашно

4 яйца

за намазване на еклерите:

1 разбито яйце

пудра захар за поръсване на готовите еклери

Начин на приготвяне на крема:

В половината от пресното мляко разтварям брашното с жълтъците. Разбивам добре до хомогенна смес.

Загрявам останалото мляко на котлона заедно със захарта, ванилията и рома. Малко преди да кипне добавям при непрекъснато бъркане брашнената смес. Отнема няколко секунди до сгъстяване. Котлонът да е на най-ниска степен. Кремът е готов. Оставям го настрана да се охлади.

Начин на приготвяне на тестото:

В тенджера слагам да заври млякото, водата, солта, захарта и маслото. След което добавям наведнъж брашното, отстранявам веднага от котлона, бъркам енергично и непрекъснато с домакинска тел до получаване на гладка смес.

Изсипвам полученото тесто в широк съд и изчаквам леко да се охлади. Постепенно започвам да добавям едно по едно четирите яйца, като след всяко разбърквам много добре, така че да бъде изцяло усвоено от сместа преди да добавя следващото.

В крайна сметка, получавам не много гъсто лъскаво тесто. Поставям го в найлонов пош и с помощта на едър звездовиден накрайник оформям еклери (използвам предварително намаслена тава за еклери). Понякога ги шприцовам в тава за макарони с по-голям диаметър (стават кръгли и симпатични). Намазвам ги с разбитото яйце.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за 25-30 мин. Сега, тук е редно да направя едно уточнение! Моята фурна е с вентилатор, който няма как да бъде изключен. За да получите перфектните еклери, печенето е най-важната част. Всяка печка е различна и надявам се вие добре познавате вашата. Посочила съм по-високи градуси и не много дълго печене. Нещата са малко „на кантар“, защото използвам специалната тава за еклери. Забелязала съм, че в зависимост от разположението на еклерите в тавата – някои се изпичат по-добре от други. В други рецепти за еклери (които са на разположение в блога ми), ще забележите, че ги пека на 160 градуса с вентилатор за 50 мин. (тоест, на по-ниска температура за по-дълго време). Като че ли този начин на печене дава по-сигурен резултат (поне при мен е така). Оставям да прецените спрямо вашата фурна. Ако за първи път правите еклери, направете в началото само 2-3; тествайте печенето, за да видите кой е вашият метод и тогава продължете с останалите.

По време на печене наблюдавам еклерите през стъклото и НЕ отварям фурната. Ако еклерите са недопечени, ако са твърде големи или ако отворя фурната по време на печене, ще се смачкат. Важно е да го знаете!

След като са готови, изключвам печката, открехвам леко вратата на фурната и оставям еклерите да се охладят напълно. Ако директно ги извадите, ще се смачкат и драстично ще намалят обема си.

Изстиналите еклери внимателно разрязвам надлъжно с остър нож. При печенето се е образувала кухина, така че е много лесно. Само внимавайте да не ги смачкате. С помощта на лъжица, по дължина нанасям от крема. Ако сте оформили кръгли еклери, пробийте малка дупчица в основата, през която шприцовайте крема в кухината.

Готовите еклери поръсвам с пудра захар.