използвам кръгла тава с диам. 24 см

Козуначният въртел е прекрасен десерт с хрупкава коричка, нежна сърцевина и богат шоколадов вкус. Ухае на какао и масло. Много e ефектен за поднасяне, с красив външен вид и същевременно не е сложен за приготвяне. Използвам великолепната рецепта на Петя Аргирова, която наистина е много сполучлива. Малко съм увеличила количеството шоколад по мой вкус. Може да опитате и с друг вид плънка.

Необходими продукти

за тестото:

250 мл пресно мляко

120 гр безсолно масло или маргарин (в моя случай)

500 гр брашно

1 пакетче суха мая (7 гр) – на опаковката пише за какво количество брашно се отнася;

100 гр захар

ванилия на вкус

2 с.л. царевично нишесте

за плънката:

200 гр шоколадов кувертюр (използвам натурален)

75 гр пудра захар

75 гр масло, безсолно (меко, на стайна температура)

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Смесвам всички сухи съставки за тестото.

Затоплям пресното мляко, добавям към него мекото масло/или маргарина. Разбърквам да се хомогенизират доколкото е възможно. Добавям тази смес към сухата и замесвам меко тесто. Поставям го в намаслена купа, покривам го с памучна кърпа и го оставям да втасва.

Междувременно приготвям пълнежа. Смесвам мекото масло с пудрата захар. Тази смес добавям към разтопения на водна баня шоколад. Разбърквам добре. Сравнително бързо започва да се втвърдява. Плънката е готова.

Разточвам втасалото тесто върху намаслена повърхност. Трябва да получа правоъгълна кора с деб. около 0.5 см. Намазвам я навсякъде равномерно с плънката. Навивам на стегнато руло.

Разрязвам го надлъжно на 2 еднакви части. Обръщам ги, така че пластовете тесто с плънка между тях да са отгоре; разрезите да са напълно видими. Оплитам ги (виж снимките).

Завивам получения сплит на охлюв. Поставям го в тава върху намаслена хартия за печене.

Пека около 35-40 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор (времето за печене е ориентировъчно, не оставяйте сладкиша без наблюдение).

Готовия въртел поръсвам с пудра захар.