използвам кръгла кексова форма, тип венец с диам. 24 см

Наричам този венец Панетоне, защото вкусът е подобен. Разликата е в по-плътната и богата структура – нещо, което много харесвам. Адаптирах чудесна идея от блога Cooks and Bakes.

Следвам технологията, но промених чувствително грамажите на основни продукти и добавих някои неща от себе си. Резултатът е фантастичен!

Необходими продукти

за тестото:

500 гр брашно + 2/3 ч.ч. (пресято)

250 гр захар

2 пакетчета суха мая (14 гр общо)

150 гр пресно мляко, затоплено

100 гр мас, разтопена

ванилия на вкус

лимонова есенция на вкус

7 жълтъка

1 белтък

1 с.л. махлеб

2 щипки сол

за пълнежа:

1/2 ч.ч. стафиди, накиснати в ликьор от диви ягоди за 1 нощ

200 гр захаросани цитрусови корички

за глазурата:

1 жълтък + 1 с.л пресно мляко (разбъркани до хомогенност)

за украсата:

едра захар за поръсване

филирани бадеми за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в топлото пресно мляко. Поръсвам с щипка захар и изчаквам да се активира. Правя го винаги, дори със суха мая.

В широк съд изсипвам брашното, правя кладенче в средата, в което поставям готовата смес с мая. По периферията добавям останалите продукти за тестото, като маста я прибавям постепенно, на части в процеса на месене.

Замесвам меко тесто. Оставям го да втаса за 1 час в топла, но изключена фурна и покрито с памучна кърпа.

Изваждам го върху намаслена повърхност. Добавям отцедените стафиди, цитрусовите корички и го омесвам повторно. Оставям го да втаса втори път за 40 мин.

Изваждам го върху намаслена повърхност. Омесвам го за кратко. Разделям го на 2 топки, от които оформям 2 фитила. Усуквам ги един около друг. Полагам усуканите фитили в намаслената и набрашнена форма (краищата леко да се застъпят; да се оформи венец). Втасва 3-ти път за 40 мин.

На повърхността на венеца, от усукването на 2-та фитила се образуват сегменти, които мажа със сместа от жълтък и мляко. Поръсвам един от сегментите с филирани бадеми, следващия с едра захар, съседния отново с бадеми…и така редувам.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 30 мин. Скарата поставям на най-ниското ниво във фурната. Наблюдавайте козунака! Ако горната част се зачерви бързо, покрийте го с алуминиево фолио.