4 порции

Идеята за пюре от целина с картофи е свързана с рецептата ми за “Телешко варено”. Използвам същите продукти – различен е метода. Самото месо готвя отделно – става много крехко и ароматно. Използвам щедро подправки и вино. Накрая, комбинацията от всички тези вкусове, събрани в една чиния е много много приятна!

Необходими продукти

за пюрето:

1 кг картофи

2 моркова

1 кромид лук

1 глава чесън

1 глава целина (голяма)

черен пипер на вкус

сол на вкус (около 1 с.л.)

1 с.л сушени листа целина

олио на вкус

за телешкото:

600 гр телешко месо (използвам обезкостен стек, нарязан на малки кубчета)

2-3 щипки сол

1 щипка индийско орехче

черен пипер на вкус

олио на вкус (за запържване)

½ ч.ч. червено вино

за соса:

2 с.л. царевично нишесте

2 с.л. хранителна мая

Начин на приготвяне на пюрето:

Нарязвам зеленчуците на едри парчета (чесъна на скилидки).

Поставям ги в тава и ги овкусявам с подправките.

Добавям олио на вкус и малко вода (да покрие дъното на тавата; може и повече, но все пак процесът да е печене, а не варене).

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса. Периодично разбърквам, за да се запекат зеленчуците от всички страни.

Когато са готови ги отцеждам (ако има много вода и мазнина) и ги пасирам в чопър. Ако водата и мазнината са малко, тогава пасирам всичко заедно, без предварително отцеждане. Пюрето е готово.

Начин на приготвяне на телешкото:

В тенджера с малко мазнина запържвам телешките хапки. Месото пуска вода, така че при непрекъснато бъркане на слаб огън изчаквам част от водата да се изпари. Овкусявам го с подправките. Всичко това отнема около 30 мин. (зависи от месото).

Добавям виното и оставям да ври още 5 мин.

Отцеждам месото и го прехвърлям в отделен съд.

Начин на приготвяне на соса:

В тенджерата, в която съм готвила телешкото, запазвам соса и към него добавям хранителната мая и разтвореното в ½ ч. ч. вода царевично нишесте. Сгъстява се за секунди (разбърквам непрекъснато).

Отстранявам от котлона. Ако мазнината е твърде много, прецеждам соса през цедка. Гъстата част я пасирам в чопър, за да стане абсолютно гладка. Сосът е готов.

Сервирам пюрето, оформено и добре уплътнено в ринг (така е най-удобно). Около него разпределям от телешките хапки. До тях в отделна мини-купичка сервирам соса.