12 бр.

Тези кюфтета светкавично се превърнаха в любимо ястие вкъщи. Лесна и супер вкусна рецепта от книгата Small Fishy Bites (Marisa Raniolo Wilking). Побързах да я адаптирам по свой начин (в оригиналната има кориандър, а аз не го обичам и го замених с магданоз; направих и някои други промени). Кюфтетата се консумират СТУДЕНИ (тогава се втвърдяват точно колкото трябва и текстурата им е много приятна). Чудесно се съчетават с всякакъв вид картофени салати.

Необходими продукти

за кюфтетата:

700 гр варени, обелени картофи (настъргани на едро ренде)

1 глава кромид лук, нарязан на ситно

½ глава чесън, пасиран

2 яйца

магданоз на вкус (ситно нарязан)

кимион на вкус

масло, колкото 2 грахови зрънца

225 гр риба тон, добре отцедена (без кости, от консерва)

сол на вкус

черен пипер на вкус

пастет от аншоа на вкус, за подсилване на рибния вкус

ще ми трябват още:

брашно за овалване на кюфтетата

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Смесвам всички продукти за кюфтетата до хомогенна смес (хубаво е да се усещат малки парченца риба).

С влажни ръце оформям топки, леко ги сплесквам и ги овалвам от всички страни обилно с брашно (това ще ги запази цели по време на термичната обработка).

За пърженето използвам голяма, дълбока тава със силно загрято олио на дъното. Подреждам кюфтетата и ги пържа в предварително загрятата фурна на 220 градуса. Обръщам ги, за да получат хубав загар от двете страни. Внимавайте като ги обръщате, защото са меки и крехки (не трябва да разваляте външния им вид).

Сервират се добре охладени. Когато са студени са по-вкусни и ще забележите голяма разлика в структурата им: по-плътна, по-твърда с много приятна за консумация текстура.