25-30 бр. мини-еклерчета с разм. 4-5 см

Правила съм вече стотици еклери (повечето успешни, за щастие), но съм имала и провали. Еклерите не са трудни за приготвяне, но изискват спазването на някои правила. Затова, моля прочетете съветите в края на рецептата преди да пристъпите към работа! Сигурна съм, ще постигнете успех!

Необходими продукти за тестото:

150 гр бяло брашно

250 мл топла вода

2 с. л. захар

1 ч. л. сол

50 гр масло, безсолно

2 големи яйца (размер L)

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне на тестото:

В тенджерка (на котлон) загрявам водата, маслото, солта и захарта. Малко преди сместа да заври я отстранявам от котлона и в нея изсипвам брашното наведнъж. Разбърквам с дървена шпатула до пълно хомогенизиране. Връщам отново на котлона само за няколко секунди при непрекъснато бъркане. Трябва да получа гладка топка.

Изчаквам тази смес да се охлади, след което добавям първото яйце. Разбърквам до пълното му абсорбиране от тестото. Добавям второто и отново разбърквам до усвояването му от сместа. Тестото за еклери е готово.

Изсипвам го в сладкарски пош и го шприцовам в тава върху намаслена хартия за печене. Накрайникът ми е звездовиден. Правя малки по размер формички. С мокър пръст заглаждам леко, чрез потупване стърчащите връхчета (за да не прегорят при печене).

Вкарвам ги в силно загрята фурна на 200 градуса с вентилатор. Пека 20-25 мин. без да отварям фурната. Наблюдавам ги през стъклото. Трябва да покафенеят добре. Когато са готови, изключвам фурната и ги държа вътре около 2 мин., след което леко открехвам вратата на фурната и така еклерите престояват още няколко минутки. Охладени им режа капачетата с остър нож. Структурата във вътрешността е пореста, с кухина в центъра. Там ще шприцовам от кремчето.

Необходими продукти за крема:

250 мл течна млечна сметана, неподсладена

4 с.л. пудра захар

есенция ром (използвам на Йоткер)

Начин на приготвяне на крема:

Разбивам сметаната, пудрата захар и есенцията с миксер до получаване на пухкав крем. 

Пренасям крема в пош. Шприцовам го върху разрязаните основи на еклерчетата, като използвам мъничък звездовиден накрайник. Покривам оформеното като розичка кремче с отрязаните “шапчици”. 

Поръсвам еклерите с пудра захар.

Съвети:

Преди да поставите еклерите във фурната, тя трябва да е добре загряла.

По време на печене не отваряйте фурната, иначе еклерите ще се смачкат.

Трябва да са добре изпечени, защото ако сърцевината остане сурова, макар и частично – ще спаднат след като ги извадите от фурната. 

Малкият размер еклери, който съм избрала също помага да се изпекат отлично. По-големите еклери се пекат по-дълго на по-ниска температура и съществува риск в средата да останат недопечени.

Имайте предвид, че използвам само 2 яйца. След изпичане еклерите ще увеличат размера си, но няма да е твърде много.

Яйцата, които използвам са с размер L – доста големи. Ако разполагате с мънички яйца, може да добавите 1 или 2 повече. Но внимавайте да не втечните тестото. Затова яйцата се прибавят едно по едно до пълното им усвояване и се преценява бройката им, спрямо гъстотата на тестото, която ни е необходима.