използвам правоъгълна, дълбока, стъклена тава с разм. 32/25 см

Това е баницата, която една от бабите ми приготвяше като запазена марка. Тя беше градска дама, с голям авторитет. Не разточваше домашни кори, но пък правеше най-вкусната баница с готови кори. Тази рецепта ми е скъпа, не само защото е безкрайно вкусна, а защото е от баба и е свързана с много спомени.

Необходими продукти:

470 гр кори за баница

за плънката:

400 гр твърдо сирене, натрошено

6 големи яйца, разбити

ще ми трябват още:

110 гр масло, на малки бучици (колкото грахчета)

захар за поръсване на последната, най-горна кора

300 мл швепс Битер Лимон

Начин на приготвяне:

Смесвам сиренето с разбитите яйца и плънката е готова.

Започвам да налагам корите в намаслената тава – по две с бучици масло между тях. Да са леко надиплени, а не идеално опънати (да се усеща въздух между тях). 

Разпръсквам от плънката между слепените с масло двойки кори.

Продължавам да редувам – двойка слепени кори, плънка и т.н. докато завърша най-отгоре с кори. Ако сте сложили повече плънка при по-долните кори и не ви стигне за всички…не се притеснявайте! Довършете поредността само с останалите кори и масълце между тях.

Разрязвам суровата баница на квадрати с еднакъв размер (ножът е много остър, за да не разместя пластовете и да разваля външния вид). Заливам я равномерно с швепса. Поръсвам я щедро със захарта.  

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до хубав загар от всички страни (тавата е прозрачна и се вижда добре).

Ако отгоре започне да се запича твърде бързо, покрийте я с алуминиево фолио.