използвам дълбока правоъгълна тава с разм. 29/32 см

Този десерт наподобява известния Тюл перде татлъсъ (Tül Perde Tatlısı). Не си позволявам да сложа оригиналното име, защото има известни разлики. Корите, които използвам са малко по-плътни от необходимото. Ако разполагате с по-тънки и съвсем пресни кори, сладкишът ще стане много ефирен (което е препоръчително). Следвам идеята на Теди Титова, която е променила оригинала. Аз пък от своя страна също съм адаптирала някои детайли. Затова, както вече споменах, само посочвам автентичното име на десерта, а всеки е свободен да импровизира. Важното е да ни е вкусно! 

Следващия път бих опитала заливката да е с пресно мляко, както е в оригиналната рецепта. Мисля, че олиото изцяло може да се замени с масло за още по-богат вкус. Технологията, по която свивам корите е както при Баница-Хармоника.

Необходими продукти:

400 гр кори за баница (с правоъгълна форма)

½ ч.ч. пшеничен грис

1 ч.ч. смлени орехи

100 гр безсолно масло, разтопено

за сиропа:

500 гр захар

700 мл вода

ванилия на вкус

сокът на ½ лимон или на вкус

за заливката:

3 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

½ ч.ч. олио

½ ч.ч. захар

ванилия на вкус

1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Сварявам продуктите за сиропа, като лимоновия сок добавям накрая. Оставям го настрана да изстине напълно.

Сгъвам всяка от корите поотделно – като ветрило/акордеон (от по-късата страна или в зависимост от формата на тавата). Получавам т.нар. “хармоники”.

Поставям “хармониките” една зад друга в намаслена тава. Поръсвам ги с орехите и гриса (включително в улеите). Напръсквам с разтопеното масло.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 мин. Трябва корите леко да покафенеят.

Междувременно приготвям заливката като разбивам яйцата със захарта, добавям олиото и киселото мляко, ванилията и бакпулвера.

Изваждам тавата от фурната със запечения десерт и върху цялата повърхност разпределям от заливката (стремя се да се стече и в улеите). Покривам тавата с алуминиево фолио.

Връщам я във фурната и пека на 180 градуса за 30 мин. Отстранявам фолиото и пека още 5 мин. 

Заливам внимателно изпечения горещ сладкиш със студения сироп. 

След няколко часа е готов за сервиране.