4 порции

Представям ви любима рецепта за каша от домашната ни кухня. Преди време обсъждах това ястие с група кулинари във Фейсбук. Всеки сподели начина, по който го приготвя. Аз си “откраднах” някои различни идеи и ги обединих в моя рецепта. Резултатът е най-вкусното фрикасе (поне според близките ми). 

Необходими продукти:

800 гр пилешко месо (обезкостено, на малки парченца; може да използвате цяло пиле, което след като сварите да обезкостите и накъсате на дребно);

кореноплодни (по желание) – глава целина, глава кромид лук, морков; може и други кореноплодни по ваш вкус

6 с.л. кисело мляко

3 жълтъка

90 гр масло

4 с.л. брашно

черен пипер на вкус

сокът на ½ лимон

сол на вкус

магданоз за поръсване, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Сварявам месото в подсолена вода заедно с кореноплодните (не ги режа, те са само за вкус). След като е готово, отстранявам моркова, целината и лука. Оставям бульона с месото, които ще използвам по-късно.

В тенджера разтопявам маслото. В него запържвам брашното при непрекъснато бъркане (котлонът да е на ниска степен). Става много бързо.

Добавям бульона (започвам с малко и преценявам количеството, в зависимост от това каква консистенция искам да постигна – целта е каша). Котлонът продължава да е на ниска степен. Съдържанието в тенджерата се сгъстява за секунди. 

Добавям месото и овкусявам с пипер (може и малко сол, по преценка).

Разбърквам жълтъците с киселото мляко. Добавям тази смес в тенджерата. Необходими са няколко минути да ври на слаб огън, колкото да се темперират жълтъците. 

Отстранявам готовата каша от котлона, овкусявам с лимоновия сок, поръсвам с магданоз и микс от пипери (по желание).