12 бр. с дължина 11 см

Представям ви великолепна идея за неустоим десерт, в който изящно са преплетени вкусовете на интензивен черен шоколад с ароматен портокал. Това е моята адаптация на рецепта от книгата Creative Eclairs (Ruth Clemens) – еклери с пълнеж от нежен портокалов крем и шоколадова обвивка. 

Необходими продукти

за пареното тесто:

130 мл пресно мляко (в тази рецепта използвам само пресно мляко и никаква вода; така еклерите стават по-хрупкави);

50 гр масло, безсолно

1 с.л. олио

щипка сол

1 ч.л. захар

100 гр брашно

4 яйца (в зависимост от размера ще прецените дали да добавите последното яйце или не);

за крема:

600 мл прясно изцеден портокалов сок 

100 гр захар

4 големи жълтъка

50 гр царевично нишесте

портокалова есенция на вкус

за декорацията:

150 гр натурален шоколадов кувертюр, разтопен на водна баня

кокосови стърготини

Начин на приготвяне на крема:

Разбивам захарта с жълтъците и нишестето.

В тенджерка слагам да заври портокаловия сок. Малко преди да кипне към него добавям яйчената смес при непрекъснато бъркане до сгъстяване (котлонът да е слаб, защото бързо прегаря) – може дори почти веднага да отстраните крема от котлона. Добавям есенцията и разбърквам всичко да се хомогенизира. Кремът е готов. Оставям го да се охлади покрит с найлоново фолио.

Начин на приготвяне на еклерите:

Слагам млякото, олиото, солта и захарта в тенджерка. Трябва да се загреят достатъчно (не е нужно да завират). Добавям маслото и разбърквам – трябва да се разтопи.

Отстранявам от котлона и добавям брашното наведнъж. Разбърквам с дървена лъжица докато сместа се хомогенизира (става на лепкава топка). Връщам я за кратко на топлия котлон и продължавам да бъркам за минута-две. На дъното на тенджерата се образува тънък филм – така трябва да бъде.

Изчаквам тестото да се охлади. След което започвам да добавям едно по едно яйцата. Добавям първото и разбърквам до пълното му абсорбиране от тестото. После добавям второто и отново разбърквам до пълното му усвояване от сместа. Повтарям същото действие с 3-то и 4-то яйце. Сместа трябва да е удобна за шприцоване, не трябва да е рядка. Затова преценете спрямо гъстотата на тестото дали да добавяте последното яйце (случвало се е да го пропусна). Накрая получавам гъста кремообразна смес.

Готовата смес прехвърлям в сладкарски пош. Използвам звездовиден накрайник и шприцовам еклерите в специална тава за еклери, която е предварително намаслена. Тавата помага еклерите да са еднакви по размер и да запазят добра форма по време на печене. Ако нямате такава тава, шприцовайте ги върху намаслена хартия за печене, поставена върху обикновена плоска тава. 

Ако при шприцоването са се образували връхчета ги заглаждам с мокър пръст.

Пека на 160 градуса с вентилатор за 50 мин. По време на печене ги наблюдавам през стъклото и НЕ отварям фурната. Ако еклерите са недопечени, ако са твърде големи или ако отворя фурната по време на печене, ще се смачкат. Важно е да го знаете!

Готовите еклери охлаждам върху решетка. 

След като изстинат правя по 3 дупчици в основата на всеки еклер с остър нож, през които шприцовам крем. Това не е трудно, тъй като по време на печене се е образувала голяма кухина във всеки еклер. Кремът шприцовам с пош с накрайник, който има удължен връх (виж снимката).

Междувременно, на водна баня съм разтопила натуралния шоколад. В него потапям САМО горната повърхност на всеки еклер. 

Подреждам еклерите в подходяща чиния. Поръсвам ги с кокосови стърготини. Престояват в хладилник няколко часа докато шоколадът се матира.