16 бр.

Преди време направих вкусни питки на тиган. Остана ми неизползвана плънка. Чудех се как да я оползотворя и сътворих тази рецепта за кифли със солена плънка (която допълнително обогатих с още съставки). Консумират се топли, заради сирената, които използвам. Идея за тестото взех от сайта За Жената.

Необходими продукти

за тестото:

500 гр брашно, пресято

7 гр суха мая, в моя случай (проверете си опаковката на маята – там пише какъв грамаж е необходим за съответното количество брашно);

250 мл пресно мляко, затоплено

80 мл олио (може и по-малко)

1 яйце

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

за плънката:

копър, нарязан на ситно

магданоз, нарязан на ситно

чесън, пасиран

сирене, натрошено

сирене Чедър/моцарела/кашкавал – настърган (не е задължително, но дори мъничко парченце от някое от тези сирена дава по-добра спойка и обогатява вкуса);

Не конкретизирам количеството на изброените по-горе сирена, чесън и зелении – преценете сами по ваш вкус. В моя случай, след смесването на споменатите продукти, пълня 1 ч.ч. общо с тях – това е напълно достатъчно количество за богат пълнеж на 16-те кифли.

към плънката ще ми трябва още:

1 кренвирш, нарязан на дребно

за декорация:

1 жълтък + 2 с.л. пресно мляко, за намазване

сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в топлото мляко. Поръсвам със захар и изчаквам да се активира.

В широк съд поставям брашното с кладенче в средата, в което изсипвам готовата смес с мая. По периферията добавям останалите продукти за тестото и замесвам. Меко е. Може да ви се стори трудно за работа, но не се изкушавайте да добавяте брашно повече от необходимото. 

Оставям го да втаса (в топла, но изключена фурна; покрито с памучна кърпа).

След което го поставям върху намаслена повърхност. Разделям го на 2 топки (за да ми е удобно да разточвам с точилка). Всяка една разточвам на кръгла кора с деб. 0.4 см. 

С остър нож разделям всяка кора на 8 равни триъгълника (както се реже пица). Поставям от плънката (вкл. и от кренвирша) близо до основата на всеки триъгълник. Навивам триъгълниците от основата към върха (като леко съм подвила крайчетата на основата). 

Подреждам кифлите в тава върху намаслена хартия за печене на разстояние една от друга (бухват по време на печене). Мажа ги със сместа от жълтък и пресно мляко, поръсвам ги със сусам.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 10-15 мин. или до апетитен загар. Наблюдавайте ги. Печенето е съвсем кратко.