13 бр.

Доверих се на рецепта от книгата Scandinavian Baking (Trine Hahnemann). На пръв поглед комбинацията от продукти е доста особена. Но резултатът е страхотен! Много, много вкусни, пристрастяващи палачинки.

Необходими продукти:

за тестото:

4 яйца

200 мл мътеница (“buttermilk”)

400 гр брашно

2 с.л. захар

½ ч.л. сол

лимонова есенция на вкус/лимонови корички

200 мл бира 

200 мл пресно мляко

ще ми трябват още:

масло/олио за намасляване на тигана

мармалад по избор

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Смесвам всички продукти за тестото с миксер или пасатор до получаване на хомогенна смес. Прецеждам, за да съм сигурна, че няма бучици. 

Използвам черпак, за да разстилам от сместа върху намаслен тиган. Пека палачинките от двете страни. Обръщам ги с помощта на плоска дървена шпатула.

Всяка готова потупвам с бучица масло, стават кадифено нежни – това е по желание.

Поставям една палачинка в голяма, плоска чиния или върху кръгла дървена дъска. Намазвам я по цялата повърхност с мармалад. Върху нея поставям втора – отново я мажа с мармалад и т.н. Последната поръсвам само с пудра захар. 

Изчаквам няколко часа палачинките да поемат част от мармалада и режа на триъгълници като торта. Външният вид е ефектен, но установих, че този начин на подреждане – тип торта не е най удобен за консумиране. Затова, следващия път бих ги сгънала по най-традиционен начин, като обикновени палачинки. Съветвам ви да направите същото.