16 бр.

Поредният изкушаващ сиропиран десерт. Правила съм няколко вида – персийски, с извара и сода и какви ли още не. Сега се спрях на рецепта от блога на Тортичка, която много ми допадна като вкус и текстура. 

Необходими продукти

за сиропа:

2 ч.ч. вода

3 ч.ч. захар (1 ч.ч.=300 мл)

щипка лимонтузу

розова вода на вкус (4 с.л. в моя случай)

за тестото:

400 мл вода

30 г олио

щипка сол

300 г брашно

2 с.л. пшеничен грис

3 големи яйца

ще ми трябва още:

олио за пърженето

Начин на приготвяне на сиропа:

В тенджерка слагам да заври водата със захарта и щипката лимонтузу. Ври няколко минути на слаб огън, докато започне да се сгъстява. Накрая добавям розовата вода и отстранявам от котлона. Оставям сиропа настрана да изстине напълно.

Начин на приготвяне на тулумбичките:

В тенджерка затоплям водата, олиото и солта. Малко преди да заври добавям наведнъж брашното. Разбърквам енергично с дървена лъжица и отстранявам от котлона. Добавям гриса. Разбърквам и изчаквам малко да се охлади сместа. След което добавям първото яйце…разбърквам до пълното му абсорбиране. После второто…и по същия начин третото. Получавам лъскава смес, подобна на тази за еклери. Тестото е много тежко и жилаво. 

Прехвърлям го в пош с едър звездовиден накрайник. Моят е много здрав от дебел найлон и въпреки това се скъса. Затова ви съветвам да използвате от плат. 

Шприцовам тулумбичките в тиган със студено олио (не пестете олио, поне 2 пръста да е). Режа краищата им с ножица. Трябва да са на разстояние една от друга, защото бухват. 

Пържа ги от всички страни на умерена температура до тъмно златисто. 

Готовите горещи тулумбички потапям веднага в студения сироп. Трябва да престоят достатъчно дълго в сиропа, за да се напоят и в сърцевината. Просто опитайте и преценете.