8 порции

Много вкусна, типично зимна рецепта, която знам от моята леля. Направих повече плънка от необходимото. Затова, освен сарми напълних и няколко сухи червени чушки. Вкусовете се допълниха чудесно!

Необходими продукти

1 кисела зелка (моята е 800 гр, отцедена)

8 бр. средно големи сушени чушки

2 с.л. доматено пюре (може и по-малко)

за плънката:

800 гр кайма (използвам свинска или смес)

3-4 глави кромид лук, нарязан на ситно

½ ч.ч. ориз

1 яйце

1 с.л. доматено пюре 

1/3 ч.ч. вода

олио на вкус

сол (само по преценка; аз не сложих, защото зелето, което купих е много солено);

чубрица на вкус

черен пипер на вкус

кимион, индийско орехче и др. подправки за кайма по желание (на вкус)

за застройката:

1 яйце

250 гр кисело мляко

2-3 с.л. с връх брашно

малко вода за разреждане (само при необходимост, ако млякото е много гъсто);

Начин на приготвяне:

В тенджерка с малко олио на дъното запържвам лука при непрекъснато бъркане.

Добавям каймата и подправките. Продължавам да разбърквам, за да раздробя каймата. Трябва леко да се запържи. 

Добавям ориза, 1/3 ч.ч. вода и 1 с.л. доматено пюре. Разбърквам добре (котлонът да е слаб). Само след няколко минутки оризът ще абсорбира течността. 

Отстранявам тенджерата от печката. Добавям в сместа 1 яйце и енергично разбърквам. Плънката е готова!

В средата на разгърнат зелев лист слагам от плънката – около 1 с.л., все пак зависи колко големи са зелевите листа. Може да сложите и повече пълнеж. 

Свивам навътре към плънката краищата на зелевия лист по дължина – успоредно от двете противоположни страни (да покрие плънката изцяло или почти). След което го свивам по същия начин от останалите две противоположни страни или го навивам като рулце. Зависи от големината и здравината на листата – импровизирайте! Няма проблем, ако има припокриване, дори е желателно. Не е нужно да спазвате строги правила при свиване. Единствено ви препоръчвам сармичките да са плътно навити, за да не изтича плънката.

С останалата ми плънка (вече споменах в анонса, че направих повече) пълня отцедените сухи чушки, които предварително са попарени с топла вода, за да омекнат (семките също трябва да се отстранят).

Подреждам сармите и чушките в тенджера (на дъното на която съм сложила 2 с.л. доматено пюре). Покривам ги с порцеланова чиния обърната с дъното нагоре. Целта е да не заплуват по време на варене и да си развалят формата. Добавям олио на вкус (това е по желание – зависи колко мазна е каймата) и вода, колкото да покрие съдържанието в тенджерата. 

Покривам тенджерата с капак. Ври на слаб огън 40-50 мин.

Малко преди ястието да е готово приготвям застройката. Разбърквам 1 яйце с киселото мляко, брашното и малко вода (по преценка). Добавям тази смес на тънка струйка в тенджерата със сармите и чушките. Разклащам тенджерата много внимателно, за да се хомогенизира течността вътре. В момента, в който заври веднага отстранявам от котлона.