използвам кръгла тава с диам. 33 см

Най-вкусният български десерт! Тестото е по рецепта на Петя Аргирова, което вече изпробвах при Вита баница с точени кори. Вкусно е и е много удобно за разточване. Затова реших да видя как ще бъде под формата на тиквеник. Уникално се получи!

Необходими продукти

за тестото:

3 и 1/2 ч.ч. брашно (чашата ми е с вместимост 250 мл)

1 голямо яйце

3 с.л. олио

250 мл хладка вода

1 ч.л. сол

за плънката:

3 чаши настъргана сладка тиква, да е добре уплътнена (тази чаша е с вместимост 300 мл); предвиждам по 1 чаша тиква за всяка кора (общо ще разточа 3 кори);

канела на вкус

12 с.л. с връх захар; предвиждам по 4 с.л. захар за всяка кора (общо ще разточа 3 кори);

170 гр разтопено масло (част от него запазвам за поръсване на тиквеника отгоре преди печене);

ще ми трябва още:

допълнително брашно за разточване

Начин на приготвяне:

В купата към миксера изсипвам по-голямата част от брашното със солта, разбърквам и правя кладенче в средата.

В кладенчето добавям яйцето и олиото. Замесвам с миксер (с приставките за тесто), като постепенно доливам водата. Добавям остатъка от брашното (винаги оставям малко брашно, което да добавя накрая, защото в зависимост от вида брашно, може да се окаже, че няма да се наложи да използвам цялото предвидено количество; тестото трябва да е МЕКО).

Меся 10 тина минути (накрая може и малко на ръка). Тестото е много меко и не лепи, изключително приятно за работа. 

Разделям го на 3 равни части, от които оформям 3 топки. Поставям ги върху набрашнена памучна кърпа/найлоново фолио. Покривам ги хлабаво с найлоново фолио и ги оставям да си починат за 30 мин.

След което, върху набрашнена повърхност разточвам с точилка първата топка. По време на разточването поръсвам периодично кората с брашно. В крайна сметка трябва да получа кръгла полупрозрачна кора – дотолкова да е прозрачна, че да се вижда леко повърхността, върху която точа. Не се стремете към супер прозрачни и тънки кори (съвсем не е нужно в случая). 

Поръсвам кората обилно с масло и после равномерно с плънка – настъргана тиква (1 чаша/на кора), канела на вкус и 4 с.л. захар/на кора. Започвам да я навивам на хлабаво руло от едната страна и стигам до половината/средата на кората. След това по същия начин навивам от срещуположната страна (така че 2 те навити части да се срещнат в средата). Внимателно взимам единия край и сръчно и бързо свивам на охлюв в центъра на намаслена тава. 

Същите действия повтарям и с другите 2 кори.

Завивам ги около централния охлюв като дъги (края на всяка да е обхванат/обгърнат отстрани от средната част на следващата дъга). Ако се срещнат две крайчета, ще станат твърде хрупкави, също така външният вид няма да е добър след изпичане. Затова се полагат с “отстъп”.

Напръсквам навития тиквеник с остатъка от маслото.

Пека в предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор за 40 мин.