4 порции

Необходими продукти:

800 г зрял боб 

1 ч.л. сода

2 бр. свински джолан

няколко сушени чушки, нарязани

няколко сушени домата, нарязани

девесил на вкус

2 глави чесън (цели, не ги беля)

2 моркова, нарязани на ситно

2 глави кромид лук, нарязани на ситно

олио на вкус (ако правите запръжка съвсем не е нужно да ползвате олио предварително; дори и без запръжка може да не добавяте никакво олио, защото джоланите са много мазни);

сол на вкус 

за запръжката (по желание):

олио на вкус

3 с.л. брашно

2 с.л пушен червен пипер

Начин на приготвяне:

Накисвам боба за 20 часа в студена вода + 1 ч.л. сода. След което го прецеждам и изплаквам.

Сварявам боба за 30 мин. Изхвърлям водата. Изплаквам го.

В средата на голяма, дълбока тава с капак (или достатъчно голям глинен съд) разполагам джоланите и около тях боба. Добавям всички останали продукти (без солта). Доливам вода да покрие съдържанието (джоланът не е изцяло покрит, но бобът около него трябва да е покрит с вода поне 1-2 пръста).

Поставям съда в студена фурна (ако е глинен). В случая, моята тава е обикновена и я поставям в предварително загрята фурна. Покривам я с капака. 

Пека на 180 градуса около 3 часа (по преценка по някое време може да се намали фурната). По време на печене проверявам дали е необходимо да се долива вода (зависи от боба). След като го извадя от фурната добавям солта и разбърквам. 

Когато правя запръжка: в олио запържвам за кратко брашното при непрекъснато бъркане, добавям червения пипер (държа го на котлона за кратко, защото бързо прегаря). С тази смес поливам готовото ястие и го допичам във фурната за още 5 мин.