използвам кръгла дълбока тава с диаметър 25 см

Харесвам козунаци с мармалад (изберете хубав, гъст мармалад), защото не са сухи и винаги са по-уханни от обикновените. Попаднах на тази рецепта във ФБ страницата на Соня Данова (В кухнята на Соня Данова /Sonia Danova/). Горещо я препоръчвам! Тествала съм я няколко пъти и винаги съм оставала доволна от резултата. Предлагам ви моя прочит. По стар обичай отупах козунака стотина пъти в плота, но пък си струваше усилието – конци да искаш! Ще видите също, че използвам махлеб – любима моя подправка за великденски печива. Не е задължителна, но придава хубав гръцки аромат (както аз го наричам). Ако не разполагате с махлеб, използвайте ванилия. 

Необходими продукти

за тестото:

7 г суха мая (на Д-р Йоткер); или 1 с.л. мая (ако разполагате с бързодействаща суха мая в кутия);

550 г брашно + 1/3 ч.ч. брашно (чашата е с вместимост 300 мл); винаги започвам с 500 г брашно и останалото добавям постепенно при необходимост – много зависи от вида брашно;

2 яйца

1 белтък

160 г захар

130 мл пресно мляко, топло

130 г масло (може да се замени с мас), разтопено

щипка сол

1 ч.л. махлеб

есенция лайм/лимон/портокал или настъргана свежа кора

за пълнежа:

370 г мармалад от ягоди (с малки парченца)

за намазване:

1 жълтък

за поръсване:

цели белени бадеми

перлена захар

ще ми трябва още:

олио за намасляване на плота

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в пресното мляко, поръсвам с щипка захар и изчаквам да се активира.

В подходящ съд поставям брашното (оставям малко настрана и го добавям накрая в случай на необходимост). Правя кладенче, в което изливам готовата смес с мая. Добавям останалите продукти за тестото (като от мазнината добавям само малка част). Замесвам с миксер, като използвам куките за тесто. Разбира се, може да се меси на ръка. Добавям мазнината на 3-4 пъти, като след всяко добавяне меся продължително. Важно е мазнината да се добавя на порции (за да получа хубави конци). Трябва тестото да е гладко, меко и еластично. 

Намаслявам повърхността на тестото и плота с олио. Удрям го 100 пъти, като след всеки удар с едната длан го натискам, а с другата разтягам. Събирам го на топка, удрям го в плота, разтягам и т.н.

Покривам тестото с найлоново фолио. Оставям го да втаса.

Размесвам втасалото тесто за много кратко. Разделям го на 3 равни части. Разстилам всяка част на правоъгълна кора. Мажа я с мармалад. Навивам я на руло (мармаладът да не излиза навън). Получавам нещо като тънък, дълъг фитил с пълнеж. От 3 те фитила сплитам обикновена плитка. Свивам я на хлабав охлюв. Поставям го в тава върху намаслена хартия за печене. Втасва втори път.

Мажа повърхността на козунака с жълтък. Поръсвам с бадемите и перлената захар.

Пека в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 1 час. Решетката е върху най-долния улей на фурната.

Малко след началото на печене го покривам с алуминиево фолио, за да не загори. Към края на печенето премахвам фолиото, за да хване приятна коричка отгоре.