2 бр.

използвам плитка правоъгълна тава с диагонал 45 см

Десертите с макова плънка са много популярни в Полша, Германия и в други страни от Европа. Опитвала съм няколко пъти маково руло (от хърватски сладкари). Много ми допада този вкус. Реших да си го приготвя в домашни условия. Адаптирах рецепта на Йоли, въпреки че съм събрала много идеи от кулинарни книги. Изключително доволна съм от крайния резултат!

Необходими продукти

за тестото:

500 г брашно + ½ ч.ч. (чашата е с вместимост 300 мл; не използвам цялото брашно от половинката чаша, но винаги си предвиждам повече, защото в крайна сметка текстурата много зависи от вида брашно);

200 мл прeсно мляко, топло

100 мл течна готварска сметана, неподсладена

1 яйце

50 г захар

50 г безсолно масло, разтопено

1 с.л. суха мая (или 1 пакетче на Др. Йоткер от 7 г)

ванилия на вкус

лимонова есенция или настъргана лимонова кора на вкус

за плънката:

250 г маково семе

150 мл пресно мляко

1 белтък

1 с.л. мед

80 г захар

3 с.л. захаросани цитрусови корички

2 шепи смлени лешници

ромова есенция на вкус

за намазване:

1 яйце, разбито

натрошени лешници

маково семе

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в топлото мляко, поръсвам с щипка захар и я оставям да се активира.

Поставям 500 г брашно с кладенче в средата в подходящ съд за месене (останалото брашно добавям само при необходимост). 

При брашното добавям останалите продукти за тестото, вкл. сместа с мая. Замесвам меко тесто (може и с миксер). Поставям го в намаслена купа, покривам го с найлоново фолио и го оставям да втаса.

Междувременно приготвям пълнежа. Загрявам пресното мляко. Добавям маковото семе (котлонът да е слаб), разбърквам докато абсорбира млякото. Става за секунди. Отстранявам от котлона и добавям белтъка. Пасирам сместа (с пасатор). Целта е да се разпукат маковите семенца, за да са по-меки и да освободят аромат. Не всички се разпукват добре, но не се притеснявайте. Това не е проблем, тъй като са поели от млякото и не са твърди и неприятни за консумация. Всичко е наред! Добавям останалите продукти за плънката, разбърквам добре. Готова е!

*Може да поръсите с ядките, вместо да ги разбърквате в плънката (както е на снимката).

Разделям втасалото тесто на 2 равни части. Разточвам 2 правоъгълни кори върху набрашнена повърхност. Намазвам ги с плънката. Навивам всяка кора на руло. 

Поставям рулата в тава върху намаслена хартия за печене. Трябва да са на разстояние едно от друго, защото много бухват по време на печене. Покривам ги хлабаво с найлоново фолио и втасват втори път. След което ги намазвам с яйце, поръсвам ги с мак и натрошени лешници.

Пека на 180 градуса с вентилатор в предварително загрята фурна за около 40 мин.

При необходимост по време на печене ги покривам с алуминиево фолио, за да не загорят отгоре.