използвам кръгла форма за торта с подвижно дъно с диам. 23 см

Еклеровата торта за мнозина звучи като нещо сложно, на което трябва да се посветят часове. Всъщност, не е така. Използвах рецепта на Кремена Русева, която се оказа много сполучлива и вярвам ще се уверите, че дори да не сте майстори-сладкари е напълно постижимо да си приготвите този вкусен десерт в домашни условия. 

И друг път съм казвала, че най-големият препъни камък при еклеровото тесто е печенето. Трябва добре да си познавате фурната, да сте направили поне 1-2 еклера, за да се уверите колко време е необходимо, за да са съвършено изпечени и да са образували желаната кухина. Често пъти отвън изглеждат изпечени, добре бухнали, но отвътре не са. Това е основната причина да спаднат и да се смачкат, след като ги извадите от фурната.

За печенето на еклери съм писала и в други рецепти, които ще откриете в блога и се надявам да са ви полезни.

Необходими продукти

за блатовете:

200 мл вода

100 г безсолно масло

125 г брашно

3-4 яйца (зависи от големината)

щипка сол

3 г захар

за крема:

800 мл пресно мляко

240 г захар

ванилия на вкус

4 жълтъка

100 г царевично нишесте

250 г меко масло, безсолно

за украса:

свежи плодове – малини и боровинки

пудра захар

Начин на приготвяне на крема:

В тенджерка загрявам 600 мл от млякото, ванилията и захарта.

В друг съд поставям останалото мляко, в което добавям жълтъците и нишестето. Разбивам до хомогенност. Добавям тази смес към горещото мляко в тенджерката и разбърквам до сгъстяване. Котлонът да е слаб. Отстранявам от печката, прехвърлям крема в порцеланов съд и го покривам с найлоново фолио. Понякога добавям маслото в горещия крем и го разбърквам до пълно усвояване. Получава се вкусен, но е по-труден за нанасяне върху тортата, защото се нанася студен, a това означава, че маслото стяга и целият крем става като твърдо желе. Правила съм го по този начин и няма проблем, освен технологичен. Другият вариант за добавяне на маслото към крема е: разбивам мекото масло на пухкава смес и постепенно към него добавям на части изстиналия крем до пълно хомогенизиране (използвам миксер). Кремът трябва да е напълно еднороден, с гладка текстура и на стайна температура при нанасяне върху тортата.

Начин на приготвяне на блатовете:

В тенджерка на котлона слагам да се загрее водата, маслото, солта и захарта. Малко преди да заври добавям брашното наведнъж и енергично разбърквам с дървена лъжица до хомогенност. Котлонът трябва да е слаб. По преценка мога да отстраня тенджерата от печката. 

Изчаквам тестото да се охлади. След което започвам да добавям едно по едно яйцата. Добавям първото и разбърквам до пълното му абсорбиране от тестото. После добавям второто и отново разбърквам до пълното му усвояване от сместа. Повтарям същото действие с 3-то и 4-то яйце. Сместа не трябва да е рядка. Затова преценете спрямо гъстотата на тестото дали да добавяте последното яйце (случвало се е да го пропусна). Накрая получавам гъста кремообразна смес.

Разпределям половината смес върху дъното на намаслената форма за печене, като не стигам до края, a оставям по 1 см, защото бухва по време на печене. Блатът НЕ трябва да е загладен, оставям го с релефна повърхност.

Пека в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор за 35 мин. По време на печене НЕ отварям вратата на фурната.

По същия начин процедирам с втория блат. Преди сглобяване на тортата, блатовете трябва да са изстинали.

Върху поставка за торта поставям първия блат (с релефната част нагоре). Нанасям целия крем с шпатула. Върху крема поставям втория блат (с релефната част нагоре). Заглаждам крема по страничната повърхност на тортата с шпатула, като се старая блатовете да останат чисти. 

Подреждам малки плодчета по повърхността на тортата и я поръсвам с пудра захар.

Трябва да престои няколко часа в хладилник преди консумация.