20 бр. слепени бисквити

Тези сандвич-бисквити са популярни по Коледа в испаноговорящите страни. Когато се консумират веднага след изпичане са хрупкави. Ако ги оставите да престоят стават меки, защото попиват от крема, с който са слепени. И двата варианта са вкусни, зависи от предпочитанията ви. Използвам идея на Ивелина Иванова от книгата “50 неустоими десерта”. Вкъщи тази рецепта предизвика полярни мнения. На част от семейството не им харесаха въобще. Друга част от семейството ги определиха като перфектни. Всичко е въпрос на вкус. Ако обичате по-сладичко…мисля, че това са вашите бисквити.

Необходими продукти

за тестото:

1 ч.ч. царевично нишесте

1 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

ванилия на вкус

лимонова кора или есенция

230 г безсолно масло, меко

1 ч.ч. пудра захар, пресята

2 жълтъка

2 с.л. коняк/ликьор (по желание)

за слепване на бисквитите:

400 г кондензирано карамелизирано мляко, подсладено (т.нар. млечен карамел или Дулсе де лече) – купувам го готово от руските магазини;

ще ми трябват още:

ситно счукани ядки за овалване

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Замесвам всички продукти за тестото. Оформям питка. Увивам я в стреч фолио и я прибирам в хладилника да се охлади.

Разточвам охладеното тесто между 2 листа хартия за печене. Дебелината да е около 5 мм.

Изрязвам кръгчета (с набрашнена чаша). Подреждам ги на разстояние в тава върху намаслена хартия за печене.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 10 тина мин. Наблюдавайте ги. Печенето е кратко. Веднага след изпичане са много, много крехки и трошливи. Да се изчака малко преди да се извадят от тавата! След като изстинат се стабилизират, но пак трябва да се внимава.

Мажа половината бисквити с млечния карамел и ги слепвам с другата половина. Странично ги овалвам в ядки (следвам линията на крема). Поръсвам ги с пудра захар. Чудесни са и след няколко дни!

Съвет:

По време на работа масленото тесто омеква много бързо, въпреки че предварително е стояло в хладилник. Затова бисквитите ми след печене станаха по-разстлани от желаното. За да избегна това, следващия път ще приложа винаги работещия вариант при маслено тесто, a именно: завивам тестото на салам с желан диаметър в стреч фолио (да не остава въздух) и го оставям във фризера до пълно втвърдяване. След което, с остър нож режа салама на кръгчета, които подреждам и изпичам по описания по-горе начин.