използвам кръгла тава с диаметър 30.5 см

Много лесен за приготвяне тутманик и същевременно супер вкусен. Може би затова е толкова популярен. Почти няма кулинар в интернет пространството, който да не го е месил. Реших и аз да се пробвам. Попаднах на минимум 15 идеи (почти еднакви). Избрах да адаптирам рецептата на Недялка Йонева. Много съм доволна от резултата!

Необходими продукти

за тестото:

600 г брашно

2 яйца

200 мл пресно мляко, топло

2 с.л. кисело мляко

2 с.л. олио

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

40 г жива мая

за плънката:

200 г натрошено сирене 

50 г разтопено масло

за намазване:

1 разбит жълтък + 2 с.л. пресно мляко 

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в топлото мляко, добавям 1 с.л. захар, поръсвам с малко брашно и изчаквам да се активира.

Поставям брашното в подходящ съд (винаги оставям малко количество настрана, което добавям накрая при необходимост). Оформям кладенче в средата, в което изсипвам готовата смес с мая. Добавям останалите продукти за тестото и замесвам. Трябва тестото да е меко. Покривам го с найлоново фолио и го оставям да втаса в намаслен съд.

Втасалото тесто разделям на 3 равни части, от които оформям топки. 

Върху намаслена повърхност разточвам топките на 3 кори. Диаметърът на всяка кора трябва да е малко по-малък от този на тавата.

Намазвам първата кора с масло. Поръсвам я със сирене. Върху нея поставям втората кора. Намазвам и нея с масло и я поръсвам със сирене. Най-отгоре идва ред на третата кора. 

Така полученото триетажно тесто нарязвам на ленти с остър нож. Сръчно усуквам всяка тройка ленти и я поставям в тавата върху намаслена хартия за печене. Трябва да има малко разстояние между усуканиците в тавата, защото бухват при печене.

Мажа тутманика с останалото масло и със сместа от разбито яйце и пресно мляко. Почива си 10 мин. в топла, но изключена фурна.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор до готовност.