23 бр. едрички

Наскоро си поръчах конусчета от Amazon и дойде време да ги тествам. Обожавам фунийки с крем! Първият опит беше неуспешен. Използвах рецепта със сода. Доволна съм от втория опит – вече с бакпулвер. Тестото се получи много вкусно, a за кремчето…без думи. Доверих се на рецепта от канала Приказна Кухня с Ани. Няма да ви лъжа – не е трудно, но си е играчка. Самото увиване на тестото около конусчетата е за кулинари, разполагащи с търпение и време. Но резултатът си заслужава. Вкусът е перфектен. На външен вид фунийките също са много симпатични (въпреки, че моите са малко едрички).

Необходими продукти

за тестото:

4 ч.ч. брашно (+ за доомесване върху плота преди разточване);

1 ч.л. бакпулвер

2 яйца

80 мл олио

ванилия на вкус

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. захар

за крема:

1 л пресно мляко

ванилия на вкус

3/4 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

1 яйце

бучица безсолно масло (колкото голям орех)

за украса:

счукани какаови зърна

пудра захар

Начин на приготвяне:

Разбивам яйцата със захарта (от продуктите за тесто), добавям останалите съставки, като брашното е най-накрая (на части). Трябва да получа средно твърдо тесто, което да не е сбито и същевременно да може да се разточва (имайте предвид, че това тесто е сравнително лепкаво).

Върху набрашнена повърхност разточвам тестото на правоъгълна кора с деб. 5 мм. Изрязвам ленти по надлъжната страна с ширина 1 см. Режете хубави, прави линии, за да са красиви фунийките.

Взимам една лентичка и я навивам около фунията като започвам от върха, който трябва да е добре облечен в тесто, за да не изтича крема. Фунията трябва да е под лек наклон спрямо лентичката. Всъщност, аз не въртя лентичката около фунията, a самата фуния и така лесно се получава застъпване на лентите тесто. Застъпването е 1-2 мм. Уточнявам, че фуниите НЕ се намасляват.

Подреждам фунийките легнали в тава върху хартия за печене (на разстояние една от друга).

Пека в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за 15-20 мин. След което, още горещи ги изваждам от конусите. Това е важно!

Приготвянето на крема е много лесно. В тенджера смесвам всички продукти (без маслото). Разбърквам до хомогенност. Ври на слаб котлон до сгъстяване. Отстранявам от печката и добавям маслото. 

Пълня изпечените изстинали фунийки с топлия крем. Правя го с лъжичка, но може и с шприц. В дълбок съд ги подреждам вертикално, с отвора нагоре. Поръсвам отвора със счуканите какаови зърна. 

Престояват в хладилника до следващия ден. При сервиране ги поръсвам с пудра захар.

След като напълних фунийките ми остана крем, но това не беше никакъв проблем – хапнахме го, много е вкусен!