използвам кръгла тава с диам. 30 см.

Тази рецепта изисква малко търпение, но в никакъв случай не бих я нарекла трудна. Ако сте любители на хубавите български печива с много масло и сирене, задължително опитайте! Адаптирах рецепта от Вкусно с Йоли. Добавих няколко екстри от себе си и се получи нещо уникално.

Необходими продукти

за тестото:

600 гр брашно

50 гр свинска мас, мека + 2 с.л. олио

2 яйца

4 с.л. кисело мляко

200 мл топло пресно мляко

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

25 гр жива мая

за намазване:

1 яйце, разбито

за плънката:

2 големи глави лук, нарязани на тънки полумесеци

100 мл бяло вино

200 гр сирене, натрошено

50 гр масло

сушен риган на вкус

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в пресното мляко, поръсвам с чаена лъжичка захар, щипка брашно и изчаквам да се активира.

Поставям брашното в подходящ съд с кладенче в средата, в което изсипвам готовата смес с мая. Постепенно добавям останалите продукти за тестото и замесвам. 

Покривам тестото с найлоново фолио и го оставям да втаса. 

Междувременно, запържвам лука в маслото при непрекъснато бъркане. Овкусявам го с ригана. Малко преди да е готов добавям виното и задушавам на слаб огън до готовност. На виното му трябват поне 10 мин. Лукът трябва да е съвършено мек и ароматен.

Готовото тесто примесвам за много кратко върху намаслена повърхност. Разточвам го на правоъгълна кора с деб. 1 см. 

Разпределям от лучената смес (при мен виното напълно се изпари и не се наложи отцеждане) по цялата повърхност на правоъгълника. Поръсвам с натрошеното сирене и завивам кората на руло, като свивам по-дългата страна.

Прорязвам рулото надлъжно с остър нож, така че да достигна почти до средата му.

Усуквам го и го завивам на венец като същевременно го поставям в центъра на тава върху намаслена хартия за печене (леко припокривам краищата). Тук се изисква бързина и сръчност, защото има плънка, която изпада през прорезите и от друга страна рулото е дълго и тежи.

Разполагайки го в тавата се старая полученият кравай да е с диаметър по-малък от този на тавата. Да останат по 3-4 см свободни, защото бухва по време на печене. 

Намазвам повърхността с разбитото яйце. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Трябва да получи хубав загар. Ако се зачерви бързо отгоре, покрийте го с алуминиево фолио.