2 пици

Тази пица е традиционна за Южна Франция. Освен маслини и лук, французите добавят и аншоа, но аз я пропуснах, тъй като вкъщи не сме големи почитатели на тази риба. Рецептата е лесна и много, много вкусна. 

Необходими продукти

за тестото:

500 г брашно + 100 г (за доомесване)

3 с.л. зехтин/олио

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 пакетче мая, 7 г

1 ч.ч. топла вода (300 мл)

за плънката:

3-4 големи глави кромид лук, срязани надлъжно на половина и след това нарязани на тънки полумесеци;

зехтин/олио на вкус

сушен риган на вкус

няколко зърна зелен/черен пипер

едра сол на вкус

12 маслини (по 6 за всяка пица)

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в хладката вода, поръсвам със захар и изчаквам да се активира.

В подходящ съд поставям брашното (500 г) с кладенче в средата, в което добавям готовата смес с мая. По периферията поръсвам солта и зехтина. Замесвам меко тесто. Покривам го с найлоново фолио и го оставям да втаса.

Междувременно приготвям плънката.

Запържвам лучените полумесеци в зехтина (правя го в тава във фурната, като периодично разбърквам, за да се карамелизира лука от всички страни). Овкусявам го със риган. Готов е!

Тестото е втасало докато приготвях плънката. Разделям го на 2 равни топки. Премесвам всяка много нежно и за кратко, като използвам останалите 100 г брашно. Не трябва да се прекалява с брашното!

Оформям от всяка топка основа за пица (може с точилка или с ръце). Разточвам до полупрозрачно тесто, защото бухва по време на печене. Задължително оформам борд, който поръсвам с брашно през цедка (за по-добър външен вид след изпичане. В средата на всяка пица поставям от плънката. Трябва да покрие изцяло тестото, без борда. Подреждам маслинките (по 6 върху всяка пица или както прецените). Посолявам с едра сол (зависи колко солени са маслините – внимавайте!), добавям зрънца пипер.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор до готовност. Отнема около 15 мин.