Скъпи приятели,

Стартирам този проект с огромна любов и любопитство. Преди години започнах да събирам и записвам стари семейни рецепти. Грижливо ги съхранявам и до днес – вече мога да се похваля с богата колекция. Това е част от родовата ми памет (изключително важна за мен).

И така, мили мои, тук ще разказвам истории чрез рецепти, които по някакъв начин са докоснали душата ми във времето. Не говоря само за храна…а за спомени, за семейни връзки, приятелства, домашен уют, аромати от детството…неща, които са белязали по-нататъшния ми път.

Израснах в абсолютно Женско царство сред ярко изявени дами-кулинари (най-вече моите баби и прабаби, майка ми, лелите ми…). Забележителни личности, които са моя пътеводна светлина и до днес. Прекарвах часове в кухнята с баба ми, докато разточваше кори за баница. Всичко трябваше да е домашно приготвено, с много търпение и сръчност. Другата ми баба беше изключителен, ненадминат майстор на сладка и мармалади…В късното лято двора се изпълваше с омайно сладко ухание на печени сливи и индрише. Късметлийка съм, че в продължение на много дълги години, тези безкрайно скъпи за мен жени, бяха истинско вдъхновение за кулинарните ми открития.

Моите корени са от Балканите, въпреки че живея на хиляди километри. За мен няма по-изкушаваща, по-ароматна и по-истинска храна от българската. България, като граница между Европа и Ориента е благословена с най-прекрасните дарове от природата (първокласни плодове, зеленчуци и подправки). Тук в пълна хармония се преплитат уникалните вкусове от Черноморския басейн, Турция, Гърция, Средиземноморието, Източна Европа….

Като контрапункт на Балканите, харесвам Севера с неговата мистика, със снега, с мъглите, с любимите ми писатели там. Пътувала съм многократно из всички скандинавски държави. Обожавам скандинавския дизайн, простотата, естествените материали и функционалността. В контекста на кулинарната тема няма как да не спомена, че северняците са недостижими в печивата, особено Коледните. Затова не се учудвайте, че предложенията ми изобилстват с рецепти от Северните страни.

Напоследък съм силно изкушена от постните ястия и по тази причина се наложи да се поразровя за нови идеи. Открих, че кухнята на Близкия Изток е неизчерпаем извор на веган рецепти. Ще ви сготвя нещичко и от този регион.

Нямам претенцията да съм професионален готвач, фотограф или писател. По образование съм политолог, по душа съм неуморен пътешественик.

Обикаляйки света събрах огромна колекция от впечатляващи готварски книги, вкл. антикварни – истинско кулинарно богатство, част от което ще се опитам да споделя с вас.

Моите рецепти са богати на подправки и ухания, защото обичам пикантния вкус и всичко, което носи характер. Готвя винаги, навсякъде. Така си почивам, така медитирам, така създавам уюта вкъщи, поводи да се събираме, да разговаряме, да мечтаем…така правя семейството и приятелите си щастливи, така сме заедно!

Споделянето на трапезата с близки хора може да бъде наистина прекрасно и смислено преживяване. Заповядайте на моята! Ще ви нагостя щедро и с любов!

Ваша Kiflichka