Това е сред най-популярните и лесни рецепти от българската кухня. Нещо като “изпразни хладилника”. В едно гювече може да сложите каквото ви хрумне – гъби, колбас, сирене, кашкавал…Така е и в моята рецепта. Няма да давам точни грамажи (не е нужно, защото възможните импровизации са безброй). Само ще спомена продуктите, които аз обичам да комбинирам.

Необходими продукти за 1 бр. голямо гювече:

масло (малка бучица, с която да намажа дъното на гювечето);

1 с.л. доматено пюре

4 резена домат (кръгли)

гъби (няколко филийки)

½ малка сурова чушка, нарязана на кръгчета

няколко кръгчета кромид лук

кашкавал, пушено сирене, моцарела (може едно от тях или по малко от всички);

твърдо краве сирене

сушен колбас (предпочитам луканка или суджук) 

шунка (не я предпочитам, но имах и я използвах)

1-2 яйца

шарена сол/самардала за поръсване

Начин на приготвяне:

Намазвам дъното на гювечето с масло. Добавям доматеното пюре и върху него подреждам кръгчета кромид лук. Върху тях поставям кръгчета чушка. 

Идва ред на суджука, нарязан на тънки резени. Върху него натрошавам обикновеното сирене и отгоре поставям филийките домати. Тях покривам с тънко нарязана шунка и парченца гъби. 

Всичко дотук “обличам” щедро с настърган кашкавал (или нарязан на парчета). Освен кашкавал са подходящи всички други топящи се сирена. НЕ добавям никаква вода! 

Покривам гювечето с капак и го слагам в студена фурна. Пека на 180 градуса до готовност. Малко преди да го извадя от фурната, чуквам по 1-2 яйца най-отгоре върху разтопения кашкавал и запичам за кратко.

Готовите гювечета поръсвам със шарена сол.