Една чудесна рецепта за Великден – много лесна и вкусна! Адаптирах идея от канала 24 kitchen. Внимавайте с лозовите листа! Използвам от консерва (оказаха се много солени, кисели и с едри жили). Отделих сериозно време да ги почистя и изплакна, но това е важно, защото иначе могат да развалят цялото ястие.

Необходими продукти:

1 агнешки бут (моят е 2.300 кг)

2 плочки масло (около 150 г)

2 буркана стерилизирани лозови листа, отцедени и нарязани на дребно

4 големи връзки пресен лук, нарязан на едро

2 големи връзки магданоз, нарязан на дребно

сол на вкус (внимавайте, защото лозовите листа от консерва са солени)

черен пипер на вкус

червен пипер на вкус (по желание, този път го пропуснах)

1 връзка пресен джоджен, нарязан на едро (или сушен на вкус)

Начин на приготвяне:

В тава оформям нещо като канапе/подложка за агнешкия бут. Използвайте крехки лозови листа (важно е). Трябва да са добре почистени от дръжките и грубите жили, за да са приятни за консумация. Иначе рискувате да са “гумени” дори след изпичане (случвало ми се е). Освен това е много важно лозовите листа да са нарязани на дребно, за разлика от лука.

Пресният лук режа на едро, защото при дългото печене става почти кремообразен.

И така, правя канапе от лозовите листа, лука и магданоза (включете и пресния джоджен, аз използвах сушен).

Намаслявам бута, за да залепнат по-добре подправките и го овкусявам със сол, черен пипер и сушения джоджен. Поставям го върху канапето. Отгоре слагам 2-те плочки масло. НЕ добавям никаква вода, защото канапето пуска сокове. Ако се притеснявате, че агнешкото ще остане на сухо, налейте вода на дъното на тавата около 1 пръст.

Завивам тавата с алуминиево фолио.

Пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 200 градуса за 45 мин. След което намалявам на 150 и пека още 2 часа и 30 мин.