6 порции

Кръстих това тирамису на прекрасната Джулия – скъпа моя приятелка от Модена, която ми даде рецептата. Първия път се провалих. Маскарпонето не беше на ниво. Освен това го разбих с миксер – груба грешка! Иначе, десертът е много лесен за приготвяне, вкусен и ароматен. Следвайте няколко простички указания и ще постигнете желаното. Смея да твърдя, че ако опитате това тирамису – няма да ви трябва нищо друго!

Необходими продукти:

200-300 гр. бишкоти (пригответе си повече за всеки случай; различните марки са с различна плътност, което влияе на абсорбирането)

600 гр. маскарпоне

6 яйца, големи

6 с.л. захар

1 ч.ч. (или 1 и ½ ч.ч.) кафе, сварено и силно

бадемова есенция/ликьор на вкус

ванилия по желание (понякога слагам в маскарпонето)

какао за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа бавно разбивам жълтъците със захарта на много гъст крем с помощта на миксер (трябва да е на ниска степен; имайте търпение докато жълтъците увеличат неколкократно обема си).

В друга купа (абсолютно чиста и суха) разбивам с миксер на бавни обороти белтъците до получаване на пухкава, гладка смес. Перките на миксера също трябва да са чисти и сухи. Постарайте се да не остава никаква течност от белтъците на дъното на купата.  Ако все пак това се случи (напълно възможно е, ако сте начинаещи)…излейте я внимателно; ще използвате пухкавите белтъци и няма нищо фатално.

Към разбитите жълтъци добавям маскарпонето (с ванилията) и ги смесвам внимателно на ръка, за да запазя консистенцията въздушна. Към тази смес добавям на части белтъците. Отново не използвам миксер, а разбърквам бавно, постепенно на ръка. Получава се фантастичен пухкав крем.

Овкусявам кафето с есенция/ликьор. Изсипвам го в широка купа.

Потапям за много кратко бишкотите от двете страни в кафето (да е леко охладено) и ги подреждам плътно в подходяща правоъгълна форма с висок борд. Отгоре слагам пласт от крема. Разстилам го навсякъде. Върху него нареждам нов пласт напоени бишкоти и т.н. Подреждането и броя пластове зависи от големината и формата на съда. Трябва да завърша с крем, който поръсвам обилно с какао.

Десертът престоява в хладилник 12 ч., за да се смесят ароматите и бишкотите добре да се напоят с крем. Реже се на квадрати.