11 бр.

Предлагам ви идея за еклери със солена плънка – любими на моя съпруг. Може да използвате други съставки в пълнежа по ваш избор. Тестото е малко по-гъсто от стандартното тесто за еклери, което обичайно приготвям. 

Необходими продукти

за тестото:

130 мл вода

55 гр масло

1 с.л. олио

2 щипки сол

1 ч.л. захар

130 гр брашно

4 яйца размер “М” (среден)

за крема:

720 гр крема сирене (например “Филаделфия”, натурално)

чесън на вкус, пасиран (аз слагам около ½ глава)

копър на вкус, ситно нарязан

сол на вкус

черен пипер на вкус

1 ч.ч. орехи, ситно смлени (може и повече по ваш вкус)

Смесвам продуктите за крема до хомогенна смес. Пълнежът е готов!

Начин на приготвяне на еклерите:

Слагам водата, олиото, солта и захарта в тенджерка. Трябва да се загреят достатъчно (не е нужно да завират). Добавям маслото и разбърквам – трябва да се разтопи.

Отстранявам от котлона и добавям брашното наведнъж. Разбърквам с дървена лъжица докато сместа се хомогенизира (става на лепкава топка). Връщам я за кратко на топлия котлон и продължавам да бъркам за минута-две. На дъното на тенджерата се образува тънък филм – така трябва да бъде.

Изчаквам тестото да се охлади. След което започвам да добавям едно по едно яйцата. Добавям първото и разбърквам до пълното му абсорбиране от тестото. После добавям второто и отново разбърквам до пълното му усвояване от сместа. Повтарям същото действие с 3-то и 4-то яйце. Сместа трябва да е удобна за шприцоване, не трябва да е рядка. Затова преценете спрямо гъстотата на тестото дали да добавяте последното яйце (случвало се е да го пропусна). Накрая получавам гъста кремообразна смес.

Готовата смес прехвърлям в сладкарски пош. Използвам звездовиден накрайник и шприцовам еклерите във форма на розички върху намаслена хартия за печене, поставена върху плоска тава. 

Ако при шприцоването са се образували връхчета ги заглаждам с мокър пръст.

Пека на 150 градуса с вентилатор за 55 мин. По време на печене ги наблюдавам през стъклото и НЕ отварям фурната. Ако еклерите са недопечени, ако са твърде големи или ако отворя фурната по време на печене, ще се смачкат. Важно е да го знаете!

Готовите еклери охлаждам върху решетка. 

След като изстинат правя дупчица в центъра на основата на всеки еклер с остър нож, през която шприцовам крем. Това не е трудно, тъй като по време на печене се е образувала голяма кухина във всеки еклер. Кремът шприцовам с пош с накрайник, който има широк отвор (ако отворът е тесен, ще се запуши с копъра, орехите и т.н.).