Този хляб носи вкуса и аромата на ръчния хляб от моето детство. За снимките го нарязах, но всъщност е много по-вкусен и автентичен, ако се разчупва с ръце. Ще се уверите, че е почти невъзможно да го изчакате да изстине. Доверих се на рецепта от блога Cook With a Smile. Промених малко технологията. Резултатът е отличен!

Необходими продукти:

800 г брашно

50 г жива мая + 1 ч.л. захар

500 мл топла вода

1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в 100 мл от топлата вода, поръсвам я с 1 ч.л. захар и изчаквам да се активира.

В подходящ съд поставям брашното (оставям малко настрана и го добавям накрая в случай на необходимост). Правя кладенче, в което изливам готовата смес с мая. Добавям останалата вода и солта. С миксер замесвам меко тесто. 

Поставям тестото в намаслен съд, покривам го с найлоново фолио и го оставям да втаса. Обемът трябва да се утрои. 

След което, омесвам тестото за кратко върху набрашнен плот. Оформям го на топка. Поставям топката в тава върху набрашнена хартия за печене. Поръсвам я с брашно по цялата повърхност. Захлупвам я с набрашнена по ръба тенджера с диаметър малко по-голям от този на питката (тук трябва да прецените размера на тавата и размера на тенджерата, която плътно да застане по дъното на тавата). Втасва втори път. 

Отстранявам тенджерата (внимавам да не разваля формата на хляба, защото може да е залепнал). Нежно заглаждам брашното върху питката, ако е необходимо. Непосредствено преди печенето, с остър нож правя разрези по повърхността на хляба (не трябва да са твърде дълбоки). 

Пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 200 градуса за около 40 мин. Решетката е върху най-долния улей на фурната. По време на печене във фурната има СЪД С ВОДА!

След като хлябът е изпечен, изключвам фурната, отварям вратата и оставям хляба вътре още 20 мин.